Apertus Közalapítvány

Tanirodai gyakorlatok - Beszerzés
Feladás a főkönyvi rendszernek

Titkárság | Munkaügy | Beszerzés | Értékesítés | Számvitel | Pénzügy

 

A hónap végén az anyagkönyvelési rendszerből (analitikus könyvelés) feladást készítünk a főkönyvi könyvelésnek. Ha a pénzügyi rendszert is használjuk, akkor célszerű kikötni az U Rendszerparaméterek /E Saját működést vezérlő állandók / A Közös alap paraméterek menüpontban, hogy a 454 Szállítók ellenszámlájú tételeket ne adja fel a program, mert azt a pénzügyi programból adjuk fel a főkönyvi könyvelés részére. Így elkerüljük, hogy a vásárlás tétele kétszer kerüljön a főkönyvi könyvelésbe.

A Próba Gyak. Kft. anyagkönyvelésében október és november hónapban nem volt könyvelés, így az első feladás december hónapban történt.

A cég alkalmazza a pénzügyi rendszert is, így csak az értékesítés tételeit lehet feladni. A vásárlás tételeit majd a pénzügyi rendszer adja fel.

A főmenüben az L Feladások menüpontot választva az alábbi képet látjuk:

Az E Feladás előkészítését választva elfogadjuk a felajánlott sorszámhatárokat, a feladás teljesítésének dátumához pedig a hónap utolsó napját írjuk:

A P Feladási kísérő listát választva a következő listát lehet kinyomtatni:


Ha valamilyen hibát fedezünk fel, van  javítási lehetőségünk. Az utolsó feladást kitörölhetjük az U Utolsó feladás visszatörlése sor választásával. Kijavítjuk a hibát, majd újra elvégezzük a feladást. Ne felejtsétek el a feladást lemezre (floppy vagy winchester) írni az L Lemezre írás sor választásával! Az anyagkönyvelésből (analitikus könyvelés) feladott tételeket a Mérleg programban (főkönyvi könyvelés) lehet fogadni.

 

Következő fejezet